διαβάστε την σελίδα στα ελληνικά view this page in english

Άρθρα

Καλοκαίρι, εποχή για φρουτοφαγία!

Το καλοκαίρι μας προσφέρει έναν εύκολο τρόπο να βελτιώσουμε τη διατροφή μας και να χάσουμε μερικά περιττά κιλά: τα φρούτα! Μία υπέροχη πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων, που μας δίνουν ενέργεια χωρίς πολλές θερμίδες, ενώ πλεονεκτούν έναντι τω χυμών, αφού είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που μας χορταίνουν περισσότερο και βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου.

Πόσο φρούτο είναι το ένα φρούτο;
Όταν λέμε ότι θα φάμε ένα φρούτο, πόσο πρέπει να φάμε; Η μία μερίδα φρούτου αντιστοιχεί με:

Ακτινίδιο (1 μέτριο) Μπανάνα (1/2 μεγάλη ή 1 μικρή)
Ανανάς (1/2 φλιτζάνι) Νεκταρίνι (1 μεγάλο)
Αχλάδι (1 μέτριο) Πεπόνι (1 φλιτζάνι)
Βερίκοκα (2 μεγάλα) Πορτοκάλι (1 μέτριο)
Γκρέιπφρουτ (1/2 μεγάλο) Ροδάκινο (1 μέτριο)
Δαμάσκηνα (2 μεγάλα φρέσκα ή 3 ξηρά) Σταφύλια (15-17 ρόγες)
Καρπούζι (1 φλιτζάνι) Σταφίδες (2 κουτάλια της σούπας)
Κεράσια (12 μεγάλα) Σύκα (1 μεγάλο ή 2 μέτρια)
Μάνγκο (½ φλιτζάνι) Φράουλες (1 φλιτζάνι)
Μανταρίνια (2 μέτρια) Χουρμάδες (3)
Μήλο (1 μικρό) Χυμός φρούτου (1/2 φλιτζάνι)
Μούρα (1 φλιτζάνι)  

Περιοδικό ΝΥΦΗ, Καλοκαίρι 2006
Από την Αφροδίτη Δικαιάκου